Bucuria rugăciunii și a colindelor la Bohotin în ziua Sf. Andrei

Viața parohiei Decembrie 1, 2016

            Credincioşii din Parohia Sf. Ier. Nicolae Bohotin au participat miercuri, după amiază, la o slujbă deosebită. Un sobor de 9 preoți au slujit împreună protos fiind Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, Consilier pe probleme de învățământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din sobor au făcut parte preoți parohi ai parohiilor vecine şi părintele Inspector din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Eugen Sebastian Teacu.

             Părintele Arhim. Hrisostom a rostit un cuvânt de învățătură care a mişcat inimile celor prezenți, îndemnându-i la îndelungă răbdare în ceea ce priveşte cele sufleteşti și îndemnându-i la înmulțirea credinței lor: ””Referitor la atingerea femeii canaanece de Mântuitorul, nu de mână era vorba acolo, ci de atingerea credinței. Și credința aceasta nu era un fel de părere. Exista credința aceea că dacă, acest Fiu al teslarului din Nazaret, a vindecat pe alții mai grav bolnavi decât ea, o poate vindeca și pe ea. Pentru oamenii din vremea aceea, Iisus nu era doar un magician, un vrăjitor care dădea din mâini și dintr-o dată toate problemele se rezolvau. El era cineva care venea și invita pe oameni la cea mai grozavă dintre vindecări: vindecarea sufletească. Noi ne îmbolnăvim pentru că strămoșii nosștri Adam și Eva au avut o problemă de credință. Noi astăzi avem nevoie de vindecare, noi umplem spitalele și farmaciile și dispensarele și cabinetele medicale nu pentru că Adam și Eva au avut cine știe ce problemă în trup și apoi ne-au transmis-o nouă genetic.Nu! Problema lor a fost una de credință. Nu au crezut că Dumnezeu are dreptate ci l-au crezut pe cel viclean. Apoi această necredință este aceea care s-a perpetuat de-a lungul istoriei omului. Noi venind la biserică în primul rând ne vindecăm de necredință, pentru că necredința este fundamentul tuturor relelor. De acolo ne-a venit toată răutatea, de acolo războaiele, de acolo molimile, de acolo cumplita moarte, frați creștini. Și atunci înțelegem că, venind la biserică, noi ne atingem cu mintea și cu credința noastră de Iisus Hristos precum odinioară oamenii care l-au văzut, l-au întâlnit și l-au pipăit cu mâinile lor, s-au atins de El și au dobândit vindecare. Plecând astăzi de la această întâlnire cu Taina Sf. Maslu, eu vă încurajez să luați acasă această credință pe care ați simțit-o ca un fior în aceste rugăciuni, la această slujbă, la aceste mâini înălțate, la aceste glasuri ridicate, în osteneala genunchilor voștri, în toate lucrurile pe care voi le-ați făcut pentru a fi astăzi aici.(...) Vindecați-vă sufletul și toate celelalte ale voastre se vor vindeca.  (...)Cu aceste daruri date de Dumnezeu, putem cu adevărat să ne construim pe dinăntru, putem cu adevărat să zburăm către Împărăția lui Dumnezeu, mai ales pe dinăuntru; cum zice  Nichita Stănescu foarte frumos că omul este o pasăre cu aripile crescute pe dinăuntru. Așa a ajuns să zboare prin cosmos, a ajuns să caute prin măruntaiele pământului, a a juns să facă lucruri pe care toate animalele la un loc nu sunt în stare să le facă. Având aceste aripi înauntru nostru să le folosim ca să ne înălțăm folosindu-ne și de un pic de durere și de un pic de bucurie...”

La finalul Sfintei Taine a Maslului, corul copiilor din Parohia Podolenii de Sus a susținut  un mini concert de colinde, amintind de faptul că Postul Bucuriei ne conduce către marea sărbătoare a Nașterii Domnului.