Procesiune pentru viață – Fiecare viață este un dar

Viața parohiei Martie 23, 2015

În perioada 18 – 25 martie 2015, în România și Republica Moldova a avut loc Săptămâna pentru viață 2015 – ”Fiecare viață este un dar”, al cărei eveniment central este Marșul pentru viață 2015, organizat pe data de 21 martie.

La nivel național, Marșul pentru viață se află la ediția a V – a, în Piatra Neamț la a II - a ediție, iar în Republica Moldova la prima ediție.

Galerie Foto

Mesajul care se dorește a fi transmis prin tema acestui an, ”Fiecare viață este un dar”, este că fiecare persoană este unică și are o valoare infinită, iar societatea are doar de câștigat dacă sprijină persoanele cu nevoie speciale și, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască și să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea și un dar al ei către familie și către întreaga societate.

În Piatra Neamț, Marșul pentru viață, s-a desfășurat în data de 21 martie 2015 și a fost organizat de Protopopiatul Piatra Neamț, Protopopiatul Roznov, Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamț, Asociația pentru Cultură, Tradiții și Spiritualitate „Leru-i Doamne”.

Manifestarea a început în jurul prânzului cu un Te Deum, oficiată în Biserica “Sfântul Spiridon”, aflată în apropierea Spitalului Județean Neamț. La slujbă au participat peste 50 de preoți din protopopiatele Piatra Neamț şi Roznov. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, pr. Vasile Țoc, protopop al Protoieriei Roznov, pr. Bogdan Frăsilă, inspector misionar al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vasile Păvăleanu de la Biserica ”Mărăței 1”, pr. Petru Munteanu, de la Biserica ”Sf. Voievozi” din Săvinești, dar și pr. Petrariu Ioan, de la Biserica ”Precista 1”.

Marșul pentru viață a urmat traseul de la Biserica „Sfântul Spiridon” şi a continuat pe traseul: Muzeul de Istorie – Casa de Cultură – Consiliul Judeţean Neamţ – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.

Părintele protopop Valentin Tofan a amintit că această manifestare are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și a mulțumit tuturor celor care au fost alături la acest marș. ”La Piatra Neamț, marșul este la a doua ediție, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. M-aș bucura nespus de mult să nu mai fie nevoie să facem încă un marș pentru viață, dar la felul cum decurg lucrurile cu siguranță va fi nevoie, cred eu, în fiecare an să amintim despre acest lucru, că viața este cel mai frumos dar pe care ni l-a oferit Dumnezeu. Este important să fim, în fiecare an, cât mai mulți. M-aș bucura dacă ar avea ecou acest mesaj, că fiecare viață este un dar de la Dumnezeu și fiecare, acolo unde află, să facă ceva, să nu ne așteptăm ca cei mai mari să facă ceva. Să încercăm noi, în primul rând, dacă vom face noi cu siguranță vor face și ceilalți, pentru că nu au altă posibilitate, pentru că cei mai mulți suntem noi, cei mai mici, iar atunci lucrurile sunt evidente. Foarte mulți tineri au fost prezenți anul acesta, mulți îmbrăcați în haine populare, ceea ce înseamnă că este necesar să promovăm lucrurile frumoase, care țin de identitatea noastră”, ne-a menționat părintele protopop Valentin Tofan, de la Protopiatul Piatra Neamț.

Prezent la eveniment, părintele protopop Vasile Țoc, de la Protopopiatul  Roznov, a precizat că: ”Nașterea de prunci, așa cum Dumnezeu a dat prima poruncă lui Adam și Eva  - ”creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți” – această poruncă nu trebuie să o încălcăm, indiferent de motive, pentru că Dumnezeu Își retrage binecuvântarea Sa, iar noi ieșim din binecuvântarea Lui.”

Părintele Bogdan Frăsilă, inspector misionar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a făcut parte din grupul organizator al acestui eveniment, ne-a mărturisit că: ”Marșul pentru viață este expresia cea mai simplă pe care Biserica o aduce în societatea românească actuală, întrucât, prin tot ceea ce promovează și mărturisește, Biserica face lucruri mult mai profunde și mai durabile. Biserica promovează viața, pentru că se împărtășește din viața lui Dumnezeu și își manifestă vocația de a promova viața, atât pe pământ cât și dincolo de moarte. Concret, Biserica asumă pentru a vindeca toate formele de moarte din societate, forme care-l agresează pe omul contemporan, îl însănătoșește emoțional, psihic și spiritual și-l face capabil să nădăjduiască într-o fericire eternă. Biserica nu face doar marșuri, ci construiește adăposturi pentru mamele cu risc de avort, sprijină familiile cu mulți copii și, mai mult decât atât, renaște spiritual chiar persoanele care au trecut prin drama unui avort.”

Urmările întreruperii vieții unui copil nenăscut sunt multiple. Fiecare copil este mai prețios decât orice bogăție materială din lumea această.  Nici urmările psihice nu sunt de neglijat, depresii, sentimentul de vinovăție, tristețe, insomnii și visuri grele, frustrări, pierderea respectului față de sine, distrugerea psihicului propriu sunt câteva din efectele pe care avortul le are asupra psihicului uman. Avortul are urmări și asupra familiei, datorită urmărilor fizice sau psihice care apar la părinți, se ivesc tulburări ale relațiilor dintre membrii familiei. Pierderea motivației, dezamăgirile și alte stări nevrotice cauzate de omor, simt și copiii născuți. Porunca lui Dumnezeu este: ”Să nu ucizi!”, ea fiind întipărită în însăși conștiința omului.

Aflat la această manifestare, părintele Dumitru Florin Lazăr, coordonatorul biroului Pro Vita Roznov, a remarcat faptul că: ”Familiile sunt atacate de tot felul de informații negative, iar cei mai mulți dintre familiști nu cunosc bucuriile care pot izvorî dintr-o familie autentică. Marșul pentru viață s-a axat pe bucuria nașterii de copii. Un copil aduce mulțumire. Dacă dorești să-l vezi pe Dumnezeu te poți uita la chipul unui copil, acolo izvorăște o rază din Dumnezeu. Femeile care nasc un copil zidesc lui Dumnezeu o Biserică. Pentru că în fiecare copil sălășluiește Hristos. Fiecare copil este ca un potir, care adună în el bucuria părinților și bucuria lui Dumnezeu, iubirea părinților și iubirea lui Dumnezeu.”

Preoţii aflați la eveniment au fost însoţiţi de numeroşi credincioşi din parohiile pe care le păstoresc, care şi-au exprimat susţinerea pentru viaţă.

Întrebat despre importanța acestui marș, părintele Ioan Petrariu ne-a declarat: ”Acest marș Pro Vita, organizat de asociațiile de tineri și de părinți, are o importanță deosebită în societatea de astăzi. Pentru că vedem, așa cum s-a spus în cuvântările celor au vorbit la acest eveniment, trăim într-o lume în care se exultă o cultură a morții, acesta era principalul motiv al marșului, deci să demonstrăm că viața e darul lui Dumnezeu și trebuie prețuit. Este și un manifest împotriva avortului, să ne înțelegem. Și prin toate acestea, tinerii care au participat, preoții și concomitent organizat acest marș Pro Vita în 60 de orașe din țară și în Republica Moldova, tocmai acesta doresc să arate, că tinerii vor să prețuiască viața, să fie educați în spiritul acesta și viața fiind darul lui Dumnezeu s-a plecat și frumos s-a cuvântat de la o expresie biblică pe care o auzim la sărbătoarea Bunei Vestiri: ”Binecuvântat este rodul pântecelui tău”. Deci, în pântecele Maicii Domnului s-a născut acolo viață nouă, dumnezeiască, pentru că pruncul Iisus, Dumnezeu fiind, în dumnezeirea Sa și-a asumat și natura umană și frumos s-a spus că și-a asumat și trupul uman și sufletul din om, care este de la Dumnezeu. Tocmai acest lucru îl prețuim, că nu putem luptăm împotriva lui Dumnezeu, este singurul care are dreptul de a dispune de viața noastră”.

Părintele paroh Petru Munteanu, căruia i s-au alăturat enoriași din parohie și voluntari ai acesteia, precum și ai Fundației Solidaritate și Speranță - filiala Săvinești (Chele Constantin, Măriuța Ionuț, Măriuța Gheorghe, Roman Teodora, Drîngu Carmen, Toma Vasile, Dumitrache Liviu, Zota Marcela, Roman Ionel, Grigoraș Mihai, Trenchea Ion, Lupoi Geta, Iacob Victoraș, Podaru Marius, Enachi Nadia, Enache Alin, Ojica Mihai, Ilisei Florin, Gîrbea Alexandra), au solidarizat cu cei prezenți și s-au alăturat marșului pentru viață.

”Marșul pentru viață este marșul care începe și care se continuă la fiecare Sfântă Liturghie. Credinciosul când pleacă de acasă spre Sfânta Biserică intră în acest marș pentru viață. Drumul spre biserică este drumul pentru viață. Hristos Domnul este Calea, Adevărul și Viața și de aceea, noi am pornit acest marș, în Piatra Neamț, unind două biserici, biserica ”Sf. Spiridon”, de la spital cu biserica, monument istoric, care ne vorbește prin arhitectura ei, ”Sf. Ioan Domnesc”. Tot ce este moarte sau spațiul morții stă sub pecetea omorului fratricid dintre Cain și Abel. Când mama pierde copilul într-un mod voluntar, prin avort, ea recapitulează această crimă, această dramă a omorârii care a avut loc, și este consemnată în Vechiul Testament, dintre Cain și Abel, iar fătul, cel avortat, este un nou Abel, care se repetă și repetă istoria aceasta, a umanității. De aceea, Biserica, prin marșul acesta, mărturisește că șansa învierii unui neam stă în descoperirea femeii, ca fiind o catedrală a neamului și nu un cimitir al neamului. Pântecele femeii este chemat să devină o catedrală a neamului. Suntem conștienți când afirmăm că catedrala neamului începe cu femeia creștină. Mulțumim tuturor celor care au solidarizat și au avut timp să participe la acest eveniment important în perioada pascală, pentru că la acest eveniment, împreună cu cei care au mers pe stradă a fost Mântuitorul Iisus Hristos. Cei care au participat la acest marș nu au venit singuri, ci ei sunt, de fapt, reprezentații neamului lor, a moșilor și strămoșilor, care au avut loc la masă pentru încă un copil, astfel s-au născut generații și seminții, care, astăzi, adunându-se la marș mărturisesc drumul pascal cu Hristos, care este Calea, Adevărul și Viața. Îi felicităm pe toți participanții și ne-am dori ca acest marș care s-a făcut astăzi să fie continuat de fiecare credincios, duminica și-n sărbători pe drumul către Sfânta Biserică”, a subliniat părintele Petru Munteanu.

O parte dintre participanții săvineșteni și-au exprimat impresiile lăsate de  acțiunea ”Marșul pentru viață 2015 - Fiecare viață este un dar”:

”Astăzi, 21 martie, am participat la un marș al vieții, organizat de Proptopiatul Piatra Neamț și Protopopiatul Roznov. Ne bucurăm că am și noi invitați și că facem parte din parohia noastră. A fost o acțiune reușită. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că toată lumea vorbește de lucruri frumoase, dar nimeni nu se gândește la viața de mâine, la viitorul țări, viitor care înseamnă de fapt, copiii. În ziua de astăzi tineretul nu mai are timp să-și întemeieze o viață bazată și pe viitor, adică cu cât mai mulți copii. Pentru ei poate și situația socială de astăzi îi duce cu gândul ca mai întâi să-și asigure un trai al lor, decent, și dacă mai au timp pentru a avea urmași. E dureroasă situația în care ne aflăm, aproape 400 de avorturi pe zi, așa cum reiese din statistici, cu aproape 22 de milioane de avorturi într-o perioadă nu prea lungă de timp, este ceva dureros. Omul are o viață trupească, dar are și o viață spirituală. Noi ce putem vorbi despre viața spirituală, pentru că avem grijă de viața trupului, dar de cea spirituală când ne ocupăm?! Viața spirituală, în gândirea mea, înseamnă și ca o mamă să poarte un prunc în pântece, pe parcursul vieții să dea naștere la mai mulți copii, astfel se creează viitorul. Când ajungem la o vârstă înaintată, la ce ne gândim, ne gândim la copii, la nepoți, dar dacă nu avem copiii sigur că nu vom avea nici nepoți. Marșul este binevenit, pentru că aș vrea să conștientizeze lumea, bărbații, femeile, familiile tinere ca într-adevăr să nu se mai petreacă acest fenomen al avorturilor. Dacă mesajul acestui marș a ajuns la sufletul mamelor, eu mă bucur, asta înseamnă că o părticică din ceea ce se va întâmpla este și datorită nouă, celor din parohia ”Sfinții Voievozi”, condusă de preotul Petru Munteanu.” – Chele Constantin

”Mi-a plăcut foarte mult procesiunea la care am participat anul acesta, am sesizat că au fost  prezenți foarte mulți copii, mame însărcinate, ceea ce m-a bucurat”, ne-a mărturisit doamna Drîngu Carmen.

”Apreciez acest marș, organizat Protopiatele Piatra Neamț și Roznov, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru mamele care trebuie să dea viață, pentru a naște prunci. Mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru această invitație, de a participa alături de parohiile din Piatra Neamț și Roznov și să ne ajute Bunul Dumnezeu ca neamul românesc să prospere cu mame sănătoase, creștine, să ducă steagul românesc mai departe.” – Măriuța Gheorghe

”Mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru inițiativă și invitație; mărturisesc că am participat cu multă dragoste la această acțiune; m-a impresionat foarte mult, a fost foarte interesant, de aceea doresc să mai particip și în viitor la astfeld e activități.” - Liviu Dumitrache.

 „Îi mulțumim părintelui paroh pentru că a organizat această acțiune; sperăm ca tineretul să fi învățat ceva, pentru binele lor și al societății actuale.” - Zota Marcela

”A fost o acțiune cu impact asupra mamelor, dar și a întregii omeniri; fie ca ceea ce s-a pus azi în discuție să aibă efecte pozitive” - Trenchea Ion

”Avortul este o crimă și nu este normal să curmăm viața unui prunc” – Roman Teodora.

”Viața înseamnă lumină, dragoste, flori. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a oferit astăzi o zi atât de frumoasă și însorită și am reușit să reprezentăm cu cinste parohia noastră.” – a spus unul dintre enoriași.

”Din punctul meu de vedere a fost o activitate benefică pentru tineri în principal. Sperăm să se mai repete astfel de acțiuni, fiindcă, poate așa, poate conștiința unora va fi sensibilizată, viața unui copil este extrem de importantă, noi nu avem dreptul să o luăm.” – domnul Mihai.

Pentru voluntarii din Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești ziua s-a încheiat cu o agapă frățească. Însoțiți de părintele Petru Munteanu, aceștia și-au împărtășit impresiile asupra evenimentului la Restaurantul ”Ceahlău” din Piatra Neamț.

Brîndușa Dediu